Vorig artikel Volgend artikel

Een webshop starten in België

Auteur: John Boonstra
Datum: 18 oktober 2019

Als je een goedlopende webshop in Nederland hebt en je regelmatig bestellingen uit België krijgt, dan kan het interessant zijn om een webshop in België te beginnen. In dit artikel behandel ik een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, als je gaat starten met een Belgische webshop.

Welke techniek heb ik nodig?

Wanneer je gaat starten met een tweede webshop, is het belangrijk om eerst te inventariseren of jouw webshop geschikt is om in te zetten als multi-store en multi-language webshop. De mooiste oplossing is namelijk dat verschillende websites uit één productassortiment kunnen putten. ONeem contact met ons op voor het inplannen van een Vrijblijvend adviesgesprek.Neem contact met ons op voor het inplannen van een Vrijblijvend adviesgesprek.ok is het belangrijk dat de regio en de taal door Google goed worden weergegeven, anders kun je te maken krijgen met het onderhouden van twee webshops. Dubbel werk dus. Als jouw webshop aan bedrijven levert, dien je ook te controleren of het mogelijk is om de bestelling exclusief BTW af te rekenen na de invoer van een geldig BTW nummer.

Een webshop starten in België | Bo Webexperts

Server in België

Sommige mensen beweren dat een webshop in België ook een server in België zou moeten hebben. Dat is echter niet nodig. Nederland en België zijn relatief kleine landen en liggen dicht bij elkaar; hierdoor is een extra server in België naar onze mening overbodig.

Vertrouwen van de klant

Een inwoner van België schaft online graag producten aan bij een Belgische webshop en vindt vertrouwen erg belangrijk. Het is dus aan te bevelen om de klantenservice via een Belgisch telefoonnummer beschikbaar te maken, evenals een post- en retouradres in België te gebruiken. In België gebruikt men ook andere keurmerken dan in Nederland. Veelgebruikte Belgische keurmerken zijn becommerce.be en trustedshops.be. In het geval van communiceren van ‘Unique Selling Points’ op de Nederlandse webshop, is aan te raden deze ook van toepassing te laten zijn op de Belgische webshop.

De Vlaamse taal

Het Vlaams komt voor groot deel overeen met het Nederlands, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Het valt aan te raden om in ieder geval de klantenservice-pagina's van de webshop naar het Vlaams te vertalen. Bij de keuze van de domeinnaam is het verstandig goed te controleren of het woord of de woorden in Vlaanderen ook worden gebruikt. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog een Franstalig gedeelte in België; de keuze om de webshop wel of niet ook in het Frans weer te geven is dus erg belangrijk.

Verzendkosten

Om producten vanuit Nederland naar België te sturen is duurder dan alleen binnen Nederland te verzenden. Je zult dus eerst onderzoek moeten doen naar de kosten die dit met zich meebrengt en hoe je retourzendingen gaat afhandelen. Het is aan te raden eens te kijken naar de tarieven die ze bij SendCloud hanteren.

Belasting

Indien de webshop aan consumenten levert, breng je tot een omzet van € 35.000 de Nederlandse BTW in rekening. Daarboven ben je verplicht om een Belgisch BTW nummer aan te vragen en in België BTW te af te dragen. Bij het leveren aan bedrijven in België kun je producten zonder BTW leveren en dien je in je administratie de BTW te verleggen.

Deel deze pagina:

Recente posts
Afbeelding Een strategische aanpak is nu belangrijker dan ooit tevoren
Blog
Strategie
Een strategische aanpak is nu belangrijker dan ooit tevoren
Afbeelding Digital experience platform, het CMS van de toekomst
Blog
Website
Digital experience platform, het CMS van de toekomst
Afbeelding Stappenplan voor het opstellen van een buyer persona
Blog
Strategie
Stappenplan voor het opstellen van een buyer persona

Wil jij een webshop in België starten?

Neem contact met ons op voor het inplannen van een vrijblijvend adviesgesprek.

 
Button